X

Intra in cont sau Creaza un cont nou

Client nou

Inregistrand un cont nou, vei putea comanda mai rapid, sa salvezi mai mult adrese de livrare, sa salvezi date despre comenzi si multe altele.

Client inregistrat

Intra in contul tau folosind campurile de mai jos.

* Campuri obligatorii

afiliat
Dell, OPTIPLEX 5070, Intel Core i7-9700, 3.00 GHz, HDD: 512 GB NVE, RAM: 8 GB, video: AMD Radeon RX 550, 4 Gb, TOWER

Upgrade-ul, este necesar sau un moft ?

(SFAT: cei cu posibilitati financiare sporite sariti peste acest articol, este pt. noi, cei obisnuiti, dar daca doriti sa faceti afaceri avantajoase totusi nu strica sa-l lecturati)

 

Ai un calculator si esti bulversat de avalansa de tehnologie. Te uiti dezamagit la PC-ul tau care mai ieri era un 'monstru' cu care te mândreai.

Alta varianta. Nu ai calculator si acelasi tavalug al fugii dupa extrem te ameteste.

Deci tot ajungi in fata 'expertului' in vânzarea componentelor / sistemelor PC de la o firma oarecare, inarmat cu ce ai putut afla din bârfa de la coltul strazii, din frunzarirea unor reviste de specialitate, etc. Nu trebuie omis ca printre vânzatorii acestor firme sunt si baieti bine intentionati, dar majoritatea iti vor flutura in fata ochilor tot felul de sloganuri, sondaje, pareri proprii cât sa te convinga sa deschizi punga cât mai mult.

Ce-i de facut ?

in primul rând sa judecati la rece, actualul PC va multumeste in exploatarea de zi cu zi ? Este propice scopului ptr care l-ati achizitionat ? Ar fi curios sa vezi sisteme de performanta unor servere folosite doar ptr un soft ca Office. Desi este firesc sa-ti doresti ultimul racnet , nu este intotdeauna cea mai buna solutie. Poti obtine un spor de viteza si prin ajustarea / achizitia unor componente adecvate. Apropo de sfaturile / opiniile redactorilor unor reviste de specialitate, rezervate noua utilizatorilor 'casnici', care subliniaza ca ba este chilipir nu stiu ce harddisk (s-a ieftinit unitatea de stocare per GB) , ba ca placa X ofera adrenalina sistemului tau. Totusi omit ceva, valoarea pretului la care adaugati si TVA-ul. Mai baieti nu traim in "Vest", voi ce salarii aveti ? Ca sa nu mai spun de cei ce depind de 'bunavointa' parintilor. intr-adevar daca privesti prin prisma unui occidental parerile lor sunt juste, nu zic nu. De aceea precizam sub titlu ca voi incerca sa va sfatuiesc cum este mai bine ptr voi, chiar daca aveti posibilitati financiare. Oricine va incerca sa va smulga cât mai mult din cont (este de inteles de ce exista atâtea firme incorecte, vorbind prin prisma cumparatorului,nici ptr ele acesti ani nu au fost de bun augur, ele incercând sa va vânda componente cât mai scumpe). De fapt acest site l-am creat din respect ptr voi si pentru ca am simtit sa va impartasesc din experienta mea, aici gasind componente PC  de calitate si care totusi sunt la preturi 'cumsecade'.

Primul sfat care il dau celor in febra cumpararii unui sistem complet si informativ ptr ceilalti, nu va aruncati la ultimul 'prototip' chiar daca celelalte PC-uri palesc in fata lor, prin rezultatele obtinute in benchmark-uri. Aceste rezultate oferite de softuri specializate in diagnosticare pot fi inutile ptr performanta dorita de tine de la viitorul PC. inca o observatie: puterea de calcul se dubleaza pe parcursul unui an, actualul 'bolid' fiind mai ieftin dupa 6 luni de la lansare. Vecinul tau are acelasi sistem ca al tau, dar cu câteva milioane mai ieftin (te poti consola cu faptul ca totusi il folosesti deja de 6 luni), ce spui de asta ? Sa mai precizez ca exista doua tabere: cea Intel si cea nonIntel (AMD, Cyrix). Nu vreau sa va influentez aici, sa polemizez. Este recunoscuta stabilitatea procesoarelor Intel. Majoritatea programelor (aplicatiilor cum le mai spune Microsoft...uff cum le mai convine sa ne 'umfle' cu tot felul de termeni, fara dictionar n-o sa ne mai descurcam) sunt optimizate ptr acest procesor. Faptul ca este "Intel" se reflecta prin 30 % din pretul sistemului. Daca Intel a detinut suprematia pâna recent, AMD a venit in fata, prin lupta purtata cu ale sale procesoare K6-II, K6-III, reusind performanta pomenita cu cele din familia K7. Puteti gasi prin Internet pagini intregi pe aceasta tema. Sa revenim la scopul ptr care am conceput acest articol.

Performantele calculatoarelor se incadreaza in mai multe categorii, de care trebuie sa tineti cont când va gânditi la upgrade-uri sau la un sistem nou. Mai jos veti gasi câteva configuratii 'acceptabile' ptr majoritatea din voi.

'Inspiratia' presupune alegerea unei configuratii adecvate scopului ptr care folositi PC-ul, nefiind, de exemplu, nevoie de o placa video de 300 $ (ideala in jocurile 'ultimul strigat al momentului', si aici e loc de discutii vizavi de 'alianta' dintre producatorii acestor carduri video si casele de jocuri, dar exista riscul de a devia de la subiect), cu un card video de 140 $ puteti rula softurile actuale (utilitare, jocuri,etc) cu exceptia unor jocuri (setate la 'maxim'). Ca sa nu mai spun de cele de cca 25 $ suficiente la aplicatiile office (si jocuri 'prietenoase').

Nu in ultimul rând interesati-va de pretentiile hard al sistemului de operare dorit, in cazul unuia nou (sunteti obligati sa platiti 'tributul' daca doriti sa va delectati cu acest 'OS'..., prescurtarea de la Sistem de Operare).

Upgrade-urile unor componente hardware pun totusi, in cele mai multe cazuri, probleme care va pot obliga sa reinstalati software-ul folosit si o 'translatare' a datelor, ce pot creea disfunctionalitati in lucrul cu PC-ul.

Un ultim sfat este sa va gânditi si putin la viitor. Daca va sfatuiam sa nu luati 'ultimul racnet' asta nu presupunea sa luati cea mai ieftina solutie. Trebuie sa va asigurati posibilitati de upgrade minor, cu un aport mic de capital (de exemplu: cu un pret adecvat achizitionati o placa de baza ce suporta procesoare mai puternice decât cel pe care il aveti / cumparati acum, având avantajul ca la urmatorul upgrade nu schimbati decat procesorul).

.